Proziaki, czyli co obowiązkowo zjeść w Bieszczadach!

,,Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.’’

 

Tak mówił o sobie Ernest Hemingway… 

Czy Pan Ernest dobrze by się czuł w Miętowy Aniele? Jesteśmy przekonani, że tak, gdyż takie słowa są bardzo bliskie naszemu sercu. My też jesteśmy stworzeni do jedzenia, a Miętowy Anioł został stworzony do karmienia naszych wspaniałych gości.

 

Już od kilku miesięcy rozmyślaliśmy nad tym jak dzielić się z Wami tym, co powstaje w naszej kuchni. Nie każdy mieszka blisko nas co bardzo utrudnia dostarczenie Wam naszych potraw… Ale od czego jest internet! Wpadliśmy na pomysł, że zaczniemy z Wami dzielić się naszymi sprawdzonymi przepisami, żebyście chociaż przez chwilę poczuli się jak w Miętowym Aniele. A zatem wzięliśmy się do pracy i jest, pierwszy przepis… a nie mogliśmy sobie wyobrazić lepszego debiutanta niż proziaki! 

Proziaki – chleb sodowy z Bieszczad 

Czym są proziaki, pytają Ci, którzy do Miętowego dopiero się wybierają…  A zatem zgodnie z niepisanym słownikiem mieszkańców Bieszczad, proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami. Oczywiście istnieje wiele wersji tej wspaniałej potrawy, jednak my w Miętowym mamy swój sprawdzony przepis. Przepis, który podajemy poniżej… 

Jak zatem przygotować proziaki? 

Oto przepis na proziaki pieczone, inne niż tradycyjnie, o których piszą w książkach. Można by rzec, że to przepis na „miętowe proziaki” (ale bez mięty).  

Składniki 

Poniższe porcje produktów wystarcza na przygotowanie 4 sztuk. A zatem przygotuj: 

  • 1 kg mąki pszennej, najlepiej 550.

  • 500 ml kefiru lub maślanki (do zamieszania ciasta). 

  • 1 jajko, (ale nie koniecznie). 

  • 1 czubata łyżeczka soli.

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Sposób przygotowania

Wszystkie produkty wymieszaj ze sobą, a następnie zagnieć ciasto. Zagniataj, zagniataj, zagniataj do czasu, aż będzie gęste na tyle, aby uformować 4 chlebki. Teraz nagrzej piekarnik do 185 C i blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. 

Następnie uformowane wcześniej 4 proziaki wyłóż na przygotowaną blachę. Pamiętaj, że ich kształt zależy jedynie od Twojej wyobraźni. My wybieramy podłużne chlebki. 

Po włożeniu do piekarnika piecz około godziny, a po tym czasie przeprowadź test „suchego patyczka”. Po upieczeniu skórka ma być przypieczona i chrupiąca, a po przełamaniu pięknie wyrobione  ciasto ma być pulchne i sprężyste. 

Sposób podania 

Najlepiej smakują, wiadomo, zaraz na ciepło! Wyborne z masełkiem i konfiturą lub dżemem z Miętowego Anioła. Mogą być również wyrabiane na słodko, gdy do wyrabianego ciasta dodasz cukru.

Czas na porównanie… 

Tutaj kończymy nasz przepis, zanim jednak ruszysz do kuchni mamy dla Ciebie wyzwanie… Po upieczeniu swoich proziaków zrób im zdjęcie i wstaw na swoje social media. Następnie oznacz Miętowego Anioła, a gdy w końcu do nas przyjedziesz, sprawdzimy, kto zrobił lepsze. Podejmujesz się? 

 

Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...

Oczywiście Miętowy Anioł! Kuchnia mięsna, wegetariańska, wegańska bezglutenowa… Kochamy gotować i najwyższy czas, abyś spróbował miętowej kuchni!  

Na początek oczywiście proziaki! Cała reszta to niespodzianka, jednak głodny od nas nie wyjedziesz!

Proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...

nocleg Bieszczady
Miętowe życie

Bieszczady – kraina marzeń dla romantycznych dusz

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy Bieszczady to dobre miejsce na wyprawę z Waszym psim przyjacielem? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Bieszczady to nie tylko malownicze krajobrazy i świeże górskie powietrze, ale także miejsce, gdzie możecie cieszyć się wspólnym czasem z Waszym czworonogiem. W tym artykule pragnę podzielić się z Wami praktycznymi wskazówkami, które pomogą Wam w przygotowaniu niezapomnianej wędrówki z psem przez te cudowne tereny. Zapraszam Was w podróż, gdzie każdy krok po szlaku to nie tylko spacer, ale historia napisana czterema łapami.

Czytaj więcej »
Bieszczady

Bieszczady z psem – przyjazne pieszym wędrówkom

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy Bieszczady to dobre miejsce na wyprawę z Waszym psim przyjacielem? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Bieszczady to nie tylko malownicze krajobrazy i świeże górskie powietrze, ale także miejsce, gdzie możecie cieszyć się wspólnym czasem z Waszym czworonogiem. W tym artykule pragnę podzielić się z Wami praktycznymi wskazówkami, które pomogą Wam w przygotowaniu niezapomnianej wędrówki z psem przez te cudowne tereny. Zapraszam Was w podróż, gdzie każdy krok po szlaku to nie tylko spacer, ale historia napisana czterema łapami.

Czytaj więcej »
Agroturystyka Bieszczady - fuczki
Bieszczady

Agroturystyka Bieszczady od kuchni, czyli co musisz zjeść w Bieszczadach?

Witaj w magicznych Bieszczadach! Miejscu, gdzie natura rozkwita w swojej pełnej okazałości i sprowadza nas do stanu błogiego odprężenia. Dla tych, którzy pragną uciec od codziennej gonitwy i zatopić się w oazie spokoju, Bieszczady są idealnym miejscem na odnalezienie harmonii i wewnętrznego wyciszenia. A co może być bardziej relaksującego niż saunowanie wśród tych malowniczych krajobrazów?

Czytaj więcej »
Przepis na sernik pistacjowy na zimno. Wyjątkowy deser o kremowej konsystencji i delikatnych nutach pistacji. Odkryj tajniki przygotowania tego smakowitego przysmaku
Kuchnia

Gorąco? Mamy sernik pistacjowy na zimno!

Witaj, drogi czytelniku! Mamy dziś dla Ciebie przepis na coś, co sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje z radości… A jest to babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą! To idealny przysmak na Wielkanoc, kiedy każdy chce skosztować czegoś słodkiego i wyjątkowego. Ta babka to połączenie chrupiących migdałów, słodkiej białej czekolady i aromatycznych pomarańczy – nie ma nic lepszego niż poczuć smak wspaniałych składników na języku. Jednocześnie jest delikatna i wilgotna w środku. Niestety nie wiemy, jak długo zachowuje taką konsystencję, bo znika zaraz po upieczeniu.

Czytaj więcej »
Sauna Bieszczady - Agroturystyka Miętowy Anioł 2
Bieszczady

Sauna Bieszczady, czyli gdzie szukać odprężenia!

Witaj w magicznych Bieszczadach! Miejscu, gdzie natura rozkwita w swojej pełnej okazałości i sprowadza nas do stanu błogiego odprężenia. Dla tych, którzy pragną uciec od codziennej gonitwy i zatopić się w oazie spokoju, Bieszczady są idealnym miejscem na odnalezienie harmonii i wewnętrznego wyciszenia. A co może być bardziej relaksującego niż saunowanie wśród tych malowniczych krajobrazów?

Czytaj więcej »
Bieszczady

Agroturystka Bieszczady – pytania (i odpowiedzi) prosto od naszych gości

Ktoś tu wybiera się w Bieszczady? Dopiero się zastanawiasz? Skoro trafiłeś na naszą stronę to znak, że musimy Cię teraz przekonać, bo to bardzo dobra myśl! Jesteśmy podekscytowani, że rozważasz spędzenie wakacji w naszych pięknych górach. Wiemy jednak, że planowanie to nie lada wyzwanie, dlatego postanowiliśmy przygotować dla Ciebie artykuł, w którym odpowiemy na najczęściej zadawane pytania, jakie otrzymujemy od naszych gości. Możliwe, że część pytań stawiasz również sobie, dlatego nie przedłużamy i przechodzimy do konkretów.

Czytaj więcej »