Proziaki, czyli co obowiązkowo zjeść w Bieszczadach!

,,Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.’’

 

Tak mówił o sobie Ernest Hemingway… 

Czy Pan Ernest dobrze by się czuł w Miętowy Aniele? Jesteśmy przekonani, że tak, gdyż takie słowa są bardzo bliskie naszemu sercu. My też jesteśmy stworzeni do jedzenia, a Miętowy Anioł został stworzony do karmienia naszych wspaniałych gości.

 

Już od kilku miesięcy rozmyślaliśmy nad tym jak dzielić się z Wami tym, co powstaje w naszej kuchni. Nie każdy mieszka blisko nas co bardzo utrudnia dostarczenie Wam naszych potraw… Ale od czego jest internet! Wpadliśmy na pomysł, że zaczniemy z Wami dzielić się naszymi sprawdzonymi przepisami, żebyście chociaż przez chwilę poczuli się jak w Miętowym Aniele. A zatem wzięliśmy się do pracy i jest, pierwszy przepis… a nie mogliśmy sobie wyobrazić lepszego debiutanta niż proziaki! 

Proziaki – chleb sodowy z Bieszczad 

Czym są proziaki, pytają Ci, którzy do Miętowego dopiero się wybierają…  A zatem zgodnie z niepisanym słownikiem mieszkańców Bieszczad, proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami. Oczywiście istnieje wiele wersji tej wspaniałej potrawy, jednak my w Miętowym mamy swój sprawdzony przepis. Przepis, który podajemy poniżej… 

Jak zatem przygotować proziaki? 

Oto przepis na proziaki pieczone, inne niż tradycyjnie, o których piszą w książkach. Można by rzec, że to przepis na „miętowe proziaki” (ale bez mięty).  

Składniki 

Poniższe porcje produktów wystarcza na przygotowanie 4 sztuk. A zatem przygotuj: 

  • 1 kg mąki pszennej, najlepiej 550.

  • 500 ml kefiru lub maślanki (do zamieszania ciasta). 

  • 1 jajko, (ale nie koniecznie). 

  • 1 czubata łyżeczka soli.

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Sposób przygotowania

Wszystkie produkty wymieszaj ze sobą, a następnie zagnieć ciasto. Zagniataj, zagniataj, zagniataj do czasu, aż będzie gęste na tyle, aby uformować 4 chlebki. Teraz nagrzej piekarnik do 185 C i blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. 

Następnie uformowane wcześniej 4 proziaki wyłóż na przygotowaną blachę. Pamiętaj, że ich kształt zależy jedynie od Twojej wyobraźni. My wybieramy podłużne chlebki. 

Po włożeniu do piekarnika piecz około godziny, a po tym czasie przeprowadź test „suchego patyczka”. Po upieczeniu skórka ma być przypieczona i chrupiąca, a po przełamaniu pięknie wyrobione  ciasto ma być pulchne i sprężyste. 

Sposób podania 

Najlepiej smakują, wiadomo, zaraz na ciepło! Wyborne z masełkiem i konfiturą lub dżemem z Miętowego Anioła. Mogą być również wyrabiane na słodko, gdy do wyrabianego ciasta dodasz cukru.

Czas na porównanie… 

Tutaj kończymy nasz przepis, zanim jednak ruszysz do kuchni mamy dla Ciebie wyzwanie… Po upieczeniu swoich proziaków zrób im zdjęcie i wstaw na swoje social media. Następnie oznacz Miętowego Anioła, a gdy w końcu do nas przyjedziesz, sprawdzimy, kto zrobił lepsze. Podejmujesz się? 

 

Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...

Oczywiście Miętowy Anioł! Kuchnia mięsna, wegetariańska, wegańska bezglutenowa… Kochamy gotować i najwyższy czas, abyś spróbował miętowej kuchni!  

Na początek oczywiście proziaki! Cała reszta to niespodzianka, jednak głodny od nas nie wyjedziesz!

Proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...

Bieszczady Nocleg
Bieszczady

Bieszczady nocleg, czyli jak się wyspać w Bieszczadach?

O czym należy pamiętać przed przyjazdem w Bieszczady? Nocleg! Bardzo ważne, abyś zadbał o wygodne łóżko i sen. Czy wiesz, że zdrowy sen pozytywnie wpływa na Twoją koncentrację i samopoczucie? Poprawia Twoją wydolność zarówno fizyczną jak i intelektualną?

Czytaj więcej »
Co zjeść w Bieszczadach?
Kuchnia

Proziaki, czyli co obowiązkowo zjeść w Bieszczadach!

Czym są proziaki, pytają Ci, którzy do Miętowego dopiero się wybierają… A zatem zgodnie z niepisanym słownikiem mieszkańców Bieszczad, proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami.

Czytaj więcej »