Proziaki, czyli co obowiązkowo zjeść w Bieszczadach!

,,Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.’’

 

Tak mówił o sobie Ernest Hemingway… 

Czy Pan Ernest dobrze by się czuł w Miętowy Aniele? Jesteśmy przekonani, że tak, gdyż takie słowa są bardzo bliskie naszemu sercu. My też jesteśmy stworzeni do jedzenia, a Miętowy Anioł został stworzony do karmienia naszych wspaniałych gości.

 

Już od kilku miesięcy rozmyślaliśmy nad tym jak dzielić się z Wami tym, co powstaje w naszej kuchni. Nie każdy mieszka blisko nas co bardzo utrudnia dostarczenie Wam naszych potraw… Ale od czego jest internet! Wpadliśmy na pomysł, że zaczniemy z Wami dzielić się naszymi sprawdzonymi przepisami, żebyście chociaż przez chwilę poczuli się jak w Miętowym Aniele. A zatem wzięliśmy się do pracy i jest, pierwszy przepis… a nie mogliśmy sobie wyobrazić lepszego debiutanta niż proziaki! 

Proziaki – chleb sodowy z Bieszczad 

Czym są proziaki, pytają Ci, którzy do Miętowego dopiero się wybierają…  A zatem zgodnie z niepisanym słownikiem mieszkańców Bieszczad, proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami. Oczywiście istnieje wiele wersji tej wspaniałej potrawy, jednak my w Miętowym mamy swój sprawdzony przepis. Przepis, który podajemy poniżej… 

Jak zatem przygotować proziaki? 

Oto przepis na proziaki pieczone, inne niż tradycyjnie, o których piszą w książkach. Można by rzec, że to przepis na „miętowe proziaki” (ale bez mięty).  

Składniki 

Poniższe porcje produktów wystarcza na przygotowanie 4 sztuk. A zatem przygotuj: 

  • 1 kg mąki pszennej, najlepiej 550.

  • 500 ml kefiru lub maślanki (do zamieszania ciasta). 

  • 1 jajko, (ale nie koniecznie). 

  • 1 czubata łyżeczka soli.

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Sposób przygotowania

Wszystkie produkty wymieszaj ze sobą, a następnie zagnieć ciasto. Zagniataj, zagniataj, zagniataj do czasu, aż będzie gęste na tyle, aby uformować 4 chlebki. Teraz nagrzej piekarnik do 185 C i blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. 

Następnie uformowane wcześniej 4 proziaki wyłóż na przygotowaną blachę. Pamiętaj, że ich kształt zależy jedynie od Twojej wyobraźni. My wybieramy podłużne chlebki. 

Po włożeniu do piekarnika piecz około godziny, a po tym czasie przeprowadź test „suchego patyczka”. Po upieczeniu skórka ma być przypieczona i chrupiąca, a po przełamaniu pięknie wyrobione  ciasto ma być pulchne i sprężyste. 

Sposób podania 

Najlepiej smakują, wiadomo, zaraz na ciepło! Wyborne z masełkiem i konfiturą lub dżemem z Miętowego Anioła. Mogą być również wyrabiane na słodko, gdy do wyrabianego ciasta dodasz cukru.

Czas na porównanie… 

Tutaj kończymy nasz przepis, zanim jednak ruszysz do kuchni mamy dla Ciebie wyzwanie… Po upieczeniu swoich proziaków zrób im zdjęcie i wstaw na swoje social media. Następnie oznacz Miętowego Anioła, a gdy w końcu do nas przyjedziesz, sprawdzimy, kto zrobił lepsze. Podejmujesz się? 

 

Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...

Oczywiście Miętowy Anioł! Kuchnia mięsna, wegetariańska, wegańska bezglutenowa… Kochamy gotować i najwyższy czas, abyś spróbował miętowej kuchni!  

Na początek oczywiście proziaki! Cała reszta to niespodzianka, jednak głodny od nas nie wyjedziesz!

Proziaki to placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące pierwotnie z pięknego Podkarpacia. Jednak jak dobrze wiesz kto raz w Bieszczady zawita, ten zakochuje się na całe życie i właśnie tak było z proziakami.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...

Miętowy Anioł i Bieszczady
Miętowe życie

„Daleko od miasta”, czyli Miętowy Anioł w telewizji

Dzisiejszy wpis to nasza próba zatrzymania czasu, który co prawda w Bieszczadach płynie swoim tempem, ale nie poddaje się tak łatwo oczekiwań małych istot, jak my ludzie. Dlatego też chcemy na tej wirtualnej kartce papieru opowiedzieć Ci o tym, co wydarzyło się u nas ostatniego lata i jakim cudem trafiliśmy do programu „Daleko od miasta”!  Zapraszamy do lektury! 

Czytaj więcej »
Ciasto pomarańczowe 4
Kuchnia

Ciasto pomarańczowe – przepis by Miętowy Anioł

Przełom każdego roku to czas, który wprost kojarzy nam się z pomarańczami… oczywiście wszystko za sprawą Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też mamy dla Ciebie przepis na ciasto pomarańczowe pieczone w formie keksowej, który zmieni Twoje postrzeganie samych pomarańczy i od teraz ich zapach będzie stałym gościem w kuchni.

Czytaj więcej »
Bieszczady historia 3
Bieszczady

Bieszczady, czyli jak narodzić się na nowo…

Jeżeli prześledzisz naszego bloga (do czego Cię oczywiście zachęcamy), to zauważysz, że rozpoczęliśmy nasze pisanie o Bieszczadach od „dziwnej”, nam tylko znanej strony… ale tak to już jest z tymi Bieszczadami. Każdy poznaje je na swój sposób, każdy widzi je nieco inaczej, wreszcie każdy opowiada o nich inną historię.

Czytaj więcej »
Kuchnia

Bliny gryczane prosto z bieszczadzkiej kuchni…

Czas na kolejny przepis prosto z miętowej kuchni… Dziś mamy dla Ciebie danie, które powstało i u nas u tu na wschodzie smakuje najlepiej! Oczywiście to danie to bliny gryczane, czyli placuszki drożdżowe z mąki gryczanej. Historia tegoż przysmaku sięga czasów słowiańskich, kiedy to takie właśnie placki smażone były w glinianych piecach lub na kamiennych płytach.

Czytaj więcej »
Gdzie pierwszy raz w Bieszczady?
Bieszczady

Gdzie pierwszy raz w Bieszczady? Na co zwrócić uwagę, zanim przyjedziesz…

Przychodzi taki moment w życiu każdego, że pierwszy raz wybiera się w Bieszczady… Skoro trafiłeś na ten artykuł, to domyślamy się, że poprzednie zdanie jest właśnie o Tobie. W związku z tym przygotowaliśmy poradnik, odpowiadający na pytanie, gdzie pierwszy raz w Bieszczady i to w dwóch wersjach. Wersja pierwsza rozszerzona, dla tych, co lubią planować oraz wersja druga skrócona, dla zabieganych.

Czytaj więcej »
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Kuchnia

Przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego, prosto z miętowej kuchni

Zupa z czosnku niedźwiedziego to dla wielu naszych gości definicja tego jak wybornie smakują Bieszczady. Dlatego też dziś mamy dla Was przepis na tę wspaniałą potrawę. Czy będzie łatwo? Nie będzie! Czy będzie szybko? Raczej nie, ponieważ gdy tylko poczujesz ten zapach, czas zwolni… Czy będzie smacznie? Tego możesz być pewny! A zatem składniki znajdziesz poniżej i do dzieła… chyba że akurat wybierasz się w Bieszczady, wtedy zapraszamy do nas na zupę z czosnku niedźwiedziego!

Czytaj więcej »