Ciasto pomarańczowe – przepis by Miętowy Anioł

Przełom roku to czas, który wprost kojarzy nam się z pomarańczami… oczywiście wszystko za sprawą Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też mamy dla Ciebie przepis na ciasto pomarańczowe pieczone w formie keksowej, który zmieni Twoje postrzeganie samych pomarańczy i a ich zapach będzie stałym gościem w kuchni. Wystarczy, że raz spróbujesz wypieku przygotowanego według naszego przepisu i już nic nie będzie takie samo jak wcześniej… Czujesz, jak pięknie pachną pomarańcze? 


Mamy dla Ciebie też inne przepisy z miętowej kuchni… sprawdź i gotuj!

Ciasto pomarańczowe – składniki 

Do przygotowania naszego ciasta będziesz potrzebował: 

  • 2 pomarańcze;
  • 230 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki kurkumy;
  • 3 duże jajka (rozgrzane do temperatury pokojowej);
  • 200 g cukru;
  • 110 g oleju rzepakowego;
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki; 
  • 1 cukier waniliowy.

Ciasto pomarańczowe – sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania jednej pomarańczy, którą powinniśmy gotować około 60 minut, a następnie zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy nasz ugotowany owoc z wody i blendujemy na miazgę. Już teraz nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 st. C. bez termoobiegu. 

W oczekiwaniu na nagrzanie piekarnika mąkę mieszamy z solą, kurkumą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie gęsty kogel-mogel, do którego następnie wlewamy małą strużką olej, cały czas przy tym miksując wszystko na średnich obrotach. Następnie dodajemy zblendowaną wcześniej pomarańczę oraz przygotowany alkohol. Do powstałej mikstury dodajemy mieszankę mąki, soli, kurkumy i proszku do pieczenia oraz delikatnie mieszamy łopatką, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wylewamy do keksówki i układamy na wierzch cienko pokrojone w półksiężyce kawałki drugiej pomarańczy.  

Teraz pieczemy nasze ciasto około 55 minut, a po upływie tego czasu przeprowadzamy test suchego patyczka. Gdy test zaliczony, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy w keksówce do wystudzenia. Wiemy, że nie będzie łatwo Ci poczekać, aż przygotowane ciasto pomarańczowe w pełni ostygnie, dlatego sprawdziliśmy i „na ciepło” również smakuje rewelacyjnie. 

Pochwal się swoim ciastem pomarańczowym!

Jak zawsze na koniec naszego przepisu zachęcamy Cię do pochwalenia się tym, co przygotowałeś… nasze social media czekają! Jesteśmy ciekawi, jak oceniasz nasz pomysł na ciasto pomarańczowe… 

Picture of Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...


Forma keksowa nazywana również keksówką jest wąskim i podłużnym pojemnikiem przeznaczonym do pieczenia keksu, babki i wielu innych ciast, które po przygotowaniu można wygodnie kroić w plastry.

Test suchego patyczka polega na umieszczeniu/zatopieniu w cieście pod koniec pieczenia, drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeżeli wyjęty z ciasta patyk jest suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone i test został zaliczony.

Jest to w sumie bardzo proste… wystarczy, że 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań do pieczenia wyciągniesz jajka z lodówki i z pozostawisz wyłożone w kuchni na blacie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...