Bliny gryczane prosto z bieszczadzkiej kuchni…

Czas na kolejny przepis prosto z miętowej kuchni… Dziś mamy dla Ciebie danie, które powstało i tu na wschodzie smakuje najlepiej! Oczywiście to danie to bliny gryczane, czyli placuszki drożdżowe z mąki gryczanej. Historia tegoż przysmaku sięga czasów słowiańskich, kiedy to takie właśnie placki smażone były w glinianych piecach lub na kamiennych płytach. W trakcie Maslenicy, czyli święta pożegnania zimy, przyrządzano bliny o kształcie wiosennego słońce i spożywano je, wierząc, że im więcej blinów się zje, tym lepsza będzie przyszłość. Zatem i my mamy dla Ciebie przepis, który gwarantuje wspaniałą przyszłość, tę, w której będziesz mógł skosztować świeżo przygotowanych placuszków. 

Bliny gryczane – składniki

Do przygotowania blinów gryczanych prosto z miętowej kuchni będziesz potrzebował: 

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki gryczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1/4 kostki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej roślinny do smażenia. 

 

Bliny gryczane – sposób przygotowania: 

Zacznij od wymieszania drożdży: z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie tak przygotowane drożdże przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W czasie kiedy oczekujesz na drożdże, możesz zarezerwować kolejny pobyt w Miętowym Aniele, gdzie będziesz mógł porównać swoje i nasze bliny. 

Drożdże już wyrosły, dlatego teraz w większej misce wymieszaj je z przesianą mąką gryczaną, resztą mąki pszennej, pozostałym mlekiem, żółtkiem oraz roztopionym masłem i solą. Przykryj i odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut.

Teraz czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową i smaż bliny z dwóch stron na złoty kolor. My w Miętowym Aniele podajemy bliny gryczane ze śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i czerwonego kawioru. Smakują wybornie!

Wyślij nam zdjęcie! 

Jesteśmy bardzo ciekawi, jak oceniasz nasz przepis na bliny gryczane, dlatego mamy dla Ciebie prośbę… gdy już skosztujesz pierwszy kęs, zrób zdjęcie, wstaw na swoje social media i oznacz nas! Jak tylko się u nas pojawisz, będzie czekała na Ciebie niespodzianka… 

Ps. Nasze social media dla ułatwienia: Facebook oraz Instagram

Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...

Bliny gryczane to inna nazwa na placuszki drożdżowe przygotowane z mąki gryczanej. Ich historia sięga czasów słowiańskich, kiedy to takie właśnie placki smażone w glinianych piecach lub na kamiennych płytach.

W Miętowym Aniele podajemy bliny gryczane ze śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i czerwonego kawioru. Smakują wybornie!

Najlepsze bliny gryczane to połączenie mąki gryczanej oraz pszennej.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...