Gulasz z jelenia, czyli Paweł zakłada fartuch…

Przejrzeliśmy ostatnio nasze przepisy na stronie i dostrzegliśmy, że nie było jeszcze żadnej potrawy z mięsa… Może ktoś przez to pomyślał, że w Miętowym Aniele można zjeść tylko dania jarskie, a przecież to nie jest prawda!? Każdy z naszych gości, dobrze wie, że w miętowej kuchni gotujemy różnorodnie: od dań wegańskich, wegetariańskich, mięsnych po potrawy bezglutenowe, lactose free czy słodycze fit. W związku z tym dziś miejsce w kuchni zajmuje Paweł (król mięs i serów), który przygotowuje gulasz z jelenia! A oto jego pilnie strzeżony przepis…

Co potrzebujesz, aby przygotować gulasz z jelenia?

Lista składników: 

  • 1 kg mięsa z udźca jelenia,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ziaren jałowca,
  • czarny pieprz i sól,
  • cebula, 
  • marchew,
  • seler,
  • czerwone wino wytrawne, 
  • ocet balsamiczny. 

Gulasz z jelenia – sposób przygotowania

Cały proces przygotowania naszego gulaszu z jelenia, oprócz wymienionych wcześniej składników, wymaga również odrobiny cierpliwości. W pierwszym kroku mięso z udźca kroimy w sporą kostkę i marynujemy na minimum dobę, trzymając w lodówce pod przykryciem. Na naszą marynatę składają się zmielony czosnek, rozmaryn, ziele angielskie, jałowiec, czarny pieprz oraz sól.

Następie po upływie 24 godzin, przygotowujemy cebulę, marchewkę i seler, które kroimy w sporą kostkę, a zamarynowane mięso obsmażamy na patelni (Paweł do obsmażenia zaleca użyć smalcu). Gdy nasze kawałki udźca mocno się już zarumienią, przekładamy je wraz z wcześniej pokrojonymi warzywami do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem, tak aby pokryć wszystko warstwą o grubości 1 centymetra. Następnie dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, przykrywamy i dusimy około 3-4 godziny na wolnym ogniu. Wyznacznikiem, że możemy kosztować pierwszy kęs, jest moment, w którym mięso zmięknie, a płynna zalewa zmieni się w gęsty i wyrazisty sos.

W kwestii podania to rekomendujemy buraczki z kandyzowaną skórką pomarańczy oraz kluseczki śląskie… smakuje wybornie. 

Gulasz z jelenia – Twoja kolej 

Dotychczas zawsze rzucaliśmy Ci wyzywanie… tym razem również zamierzamy to zrobić. Czekamy zatem na komentarze, wiadomości i zdjęcia Twojego gulaszu z jelenia! Gdzie możesz je umieszczać? Na Facebooku, Instagramie lub w tutaj pod naszym wpisem…

Picture of Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...

1 thought on “Gulasz z jelenia, czyli Paweł zakłada fartuch…”

  1. Pingback: Agroturystyka Bieszczady, czyli gotowy plan dnia na urlopie!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *