Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą – przepis idealny na Wielkanoc

Witaj, drogi czytelniku! Mamy dziś dla Ciebie przepis na coś, co sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje z radości… A jest to babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą! To idealny przysmak na Wielkanoc, kiedy każdy chce skosztować czegoś słodkiego i wyjątkowego. Ta babka to połączenie chrupiących migdałów, słodkiej białej czekolady i aromatycznych pomarańczy – nie ma nic lepszego niż poczuć smak wspaniałych składników na języku. Jednocześnie jest delikatna i wilgotna w środku. Niestety nie wiemy, jak długo zachowuje taką konsystencję, bo znika zaraz po upieczeniu.

Składniki potrzebne do przygotowania naszej babki…

Zbliża się lato, dlatego odmierzyliśmy składniki na średniej wielkości formę:

  • 100 g masła,
  • 120 g białej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • świeżo otarta skórka z pomarańczy.

Sos z białej czekolady:

  • 50 g białej czekolady,
  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%.

Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą – sposób przygotowania

Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku. Gdy już uzyska płynną postać, zdejmij je z palnika i dodaj posiekaną czekoladę, a następnie odstaw na 2 minuty. Po tym czasie mieszaj całość, aż czekolada się roztopi i powstanie gładki sos. Pamiętaj, aby powstały sos przestudzić.

 

Teraz w misie miksera umieść jajka z cukrem i ubijaj je, aż powstanie puszysta piana. Powoli wlej letni sos czekoladowy, cały czas ubijając. Dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie ubij. Następnie przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników. Nie rób tego zbyt długo, bo może zrobić się zakalec.

Teraz czas na pieczenie. Najlepiej użyć do tego formy na babkę – najlepiej silikonowej, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piecz całość w temperaturze 170 st. C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudź i polej sosem czekoladowym oraz posypać płatkami migdałowymi (najlepiej wcześniej uprażonymi) lub cukrem pudrem. Smakuje wyjątkowo!

Jak przygotować sos czekoladowy?

Śmietanę kremówkę podgrzej, prawie do wrzenia, a następnie zdejmij ją z palnika. Dodaj posiekaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie gładki sos czekoladowy.

Babka migdałowa prosto z Bieszczad

Nie każdy będzie mógł spędzić Wielkanoc w Bieszczadach, ale teraz każdy może zjeść babkę migdałową z białą czekoladą i pomarańczą prosto z miętowej kuchni… Jak zawsze czekamy na Twoje zdjęcie tutaj w komentarzu lub na naszych mediach społecznościowych!

Smacznego i do zobaczenia!

Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *