Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą – przepis idealny na Wielkanoc
Witaj, drogi czytelniku! Mamy dziś dla Ciebie przepis na coś, co sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje z radości… A jest to babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą! To idealny przysmak na Wielkanoc, kiedy każdy chce skosztować czegoś słodkiego i wyjątkowego. Ta babka to połączenie chrupiących migdałów, słodkiej białej czekolady i aromatycznych pomarańczy – nie ma nic lepszego niż poczuć smak wspaniałych składników na języku. Jednocześnie jest delikatna i wilgotna w środku. Niestety nie wiemy, jak długo zachowuje taką konsystencję, bo znika zaraz po upieczeniu.
Składniki potrzebne do przygotowania naszej babki…
Zbliża się lato, dlatego odmierzyliśmy składniki na średniej wielkości formę:
- 100 g masła,
- 120 g białej czekolady,
- 4 jajka,
- 130 g drobnego cukru,
- 70 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów,
- świeżo otarta skórka z pomarańczy.
Sos z białej czekolady:
- 50 g białej czekolady,
- 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%.
Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą – sposób przygotowania
Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku. Gdy już uzyska płynną postać, zdejmij je z palnika i dodaj posiekaną czekoladę, a następnie odstaw na 2 minuty. Po tym czasie mieszaj całość, aż czekolada się roztopi i powstanie gładki sos. Pamiętaj, aby powstały sos przestudzić.
Teraz w misie miksera umieść jajka z cukrem i ubijaj je, aż powstanie puszysta piana. Powoli wlej letni sos czekoladowy, cały czas ubijając. Dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie ubij. Następnie przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników. Nie rób tego zbyt długo, bo może zrobić się zakalec.
Teraz czas na pieczenie. Najlepiej użyć do tego formy na babkę – najlepiej silikonowej, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piecz całość w temperaturze 170 st. C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudź i polej sosem czekoladowym oraz posypać płatkami migdałowymi (najlepiej wcześniej uprażonymi) lub cukrem pudrem. Smakuje wyjątkowo!
Jak przygotować sos czekoladowy?
Śmietanę kremówkę podgrzej, prawie do wrzenia, a następnie zdejmij ją z palnika. Dodaj posiekaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
Babka migdałowa prosto z Bieszczad
Nie każdy będzie mógł spędzić Wielkanoc w Bieszczadach, ale teraz każdy może zjeść babkę migdałową z białą czekoladą i pomarańczą prosto z miętowej kuchni… Jak zawsze czekamy na Twoje zdjęcie tutaj w komentarzu lub na naszych mediach społecznościowych!
Smacznego i do zobaczenia!
Miętowy Anioł - autor
Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!
Facebook
Twitter
LinkedIn