Przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego, prosto z miętowej kuchni

Zupa z czosnku niedźwiedziego to dla wielu naszych gości definicja tego jak wybornie smakują Bieszczady. Dlatego też dziś mamy dla Was przepis na tę wspaniałą potrawę. Czy będzie łatwo? Nie będzie! Czy będzie szybko? Raczej nie, ponieważ gdy tylko poczujesz ten zapach, czas zwolni… Czy będzie smacznie? Tego możesz być pewny! A zatem składniki znajdziesz poniżej i do dzieła… chyba że akurat wybierasz się w Bieszczady, wtedy zapraszamy do nas na zupę z czosnku niedźwiedziego!

Składnik na zupę z czosnku z niedźwiedziego

Do przygotowania zupy będziesz potrzebował: 

  • 2 cebule drobno posiekane,
  • 1 marchewka starta na średnich oczkach,
  • 1/4 średniego selera startego na średnich oczkach,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego, najlepiej ze spiżarni Miętowego Anioła 🙂

Teraz czas na jej przygotowanie:

Na gorącym oleju w garnku na zupę, podsmażyć cebulę na brąz, dodać następnie starty seler i marchew. Wszystko smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dolać 2 litry wody oraz wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotować około 15 minut. Po tym czasie kolej na nasz magiczny składnik, czyli pesto z czosnku niedźwiedziego. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.

Jednak ja już wiedzą ci, którzy odwiedzili Miętowego Anioła, zupa z czosnku niedźwiedziego musi być podawana z lanymi kluskami. A zatem przygotuj następujące składniki: 

  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej, 
  • sól.

Następnie zmieszaj przygotowane składniki tak, aby powstało gęste, lane ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodaj troszkę zimnej wody, aby uzyskać odpowiednią strukturę. Przygotowane ciasto wlewaj małą strużką do mocno gotującej się zupy. Po tym wszystkim gotuj jeszcze około 2 minut. Teraz wystarczy jedynie dodać słodkiej śmietany 30% i można zasiadać do stołu! Smacznego… 

Czas na porównanie… 

Jak zawsze w naszych przepisach, jesteśmy ciekawi tego, co Wam udało się przygotować na podstawie naszych wskazówek. Dlatego też tutaj zostawiamy nasze social media: Facebook oraz Instagram, i czekamy na Wasze zdjęcia oraz wrażenie z przygotowania/smakowania zupy z czosnku niedźwiedziego.

Picture of Miętowy Anioł - autor

Miętowy Anioł - autor

Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!

Najważniejsze pytania...

Najlepsze pesto z czosnku niedźwiedziego, jakie jedliśmy, jest do dostania w Miętowym Aniele. Rekomendujemy, będąc już na miejscu, spróbować samej zupy z czosnku niedźwiedziego, a w drodze powrotnej zabrać ze sobą słoiczek pesto.

Czosnek niedźwiedzi, nazywany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, został doceniony już przez starożytnych, którzy traktowali go, jako uniwersalny lek. Legenda głosi, że był to pierwszy posiłek niedźwiedzi po przebudzeniu się ze snu zimowego, a zatem skoro czosnek wzmacnia tak duże zwierzę, to jest w stanie wzmocnić również człowieka.

Poprawia cyrkulację krwi i obniża ciśnienie oraz cholesterol. Stosuje się go w leczeniu zakrzepowych stanów zapalnych. Jednocześnie czosnek niedźwiedzi pozwala uniknąć miażdżycy, nadciśnienia, zawałów serca, udarów oraz zakrzepów.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szukasz więcej informacji? Zobacz nasze inne wpisy...