Gorąco? Mamy sernik pistacjowy na zimno!
Jeśli chcesz zrobić wielkie wrażenie na imieninach u cioci, albo wywołać podziw wśród przyjaciół, to od razu zabieraj się do roboty nad sernikiem z pysznym nadzieniem pistacjowym. Ten deser jest taki puszysty i delikatny, jak chmurka w pięknym, letnim dniu, a pistacje tylko podkreślają jego wyjątkowy smak. Naprawdę nie znam osoby, która by nie skosztowała tego cudeńka i nie zakończyła tego doświadczenia z pełnym uznaniem dla smaku (nie wspominając już o wyglądzie, który po prostu robi wrażenie).
Nadzienie pistacjowe będzie trochę kosztowne w sklepach, ale można znaleźć wiaderko o wadze około 1 kilograma na stronach internetowych za około 120 złotych. Wystarczy to na przygotowanie aż trzech serników! Pierwszy kęs przekona Cię, że to się opłaca.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu* z wiaderka (dobrze sprawdzą się produkty ze znanej sieci na B lub L);
- 250 g serka* mascarpone;
- 370 g kremu pistacjowego;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 45 ml wody.
*Sery powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik pistacjowy na zimno – przygotowanie
Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia przez 3-4 minuty. Następnie delikatnie rozpuść ją na małym ogniu, ale uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania, ponieważ wtedy straci swoją moc. Następnie połącz serki w misce malaksera, dodaj wanilię i masę pistacjową. Starannie wymieszaj wszystko razem.
Do rozpuszczonej i wystudzonej żelatyny dodaj około 10 łyżek zmiksowanej masy. Ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj to do reszty masy. Ważne jest, aby zrównoważyć temperaturę obu składników i uniknąć powstania grudek.
Teraz przelej starannie wymieszaną masę na tortownicę i schładzaj przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc, aby nasz sernik dobrze stężał
Wersja bardziej kaloryczna, czyli robimy spód sernika
Dla tych, którzy lubią wyzwania, można zwiększyć kaloryczność tego deseru i dodać spód pod sernik. Można go zrobić z ciastek Oreo lub zwykłych herbatników.
Składniki na spód do sernika:
- 160 g ciastek typu Oreo Lub Neo (waga bez nadzienia dlatego należy je usunąć – w praktyce potrzebujemy około 1,5 opakowania);
- 40 g roztopionego masła.
Ciastka pokrusz lub zmiksuj w malakserze. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wysyp mieszankę na blachę i dokładnie ugnieć ją dłonią lub spodem szklanki. Delikatnie wylej wcześniej przygotowaną masę na spód ciastek i całość umieść w lodówce. Teraz pozostaje tylko czekać, aż serniczek zastygnie. Z doświadczenia wiemy, że samo czekanie to prawdziwa próba silnej woli…
Gdy sernik pistacjowy będzie już gotowy, możesz ozdobić go pokruszonymi orzechami, bezą, lub owocami.
Smacznego,
Bon appétit
Enjoy your meal
Guten Appetit
Dobrou chuť
Jak zawsze zapraszamy Cię do śledzenia nas i dzielenia się swoimi wypiekami w social mediach!
Miętowy Anioł - autor
Znamy Bieszczady od kuchni... W naszym drewnianym domu czekają na Ciebie wygodne pokoje, domowa i ekologiczna kuchnia oraz wiele atrakcji, dzięki którym odpoczniesz i naładujesz baterie. Czekamy na Ciebie!
Facebook
Twitter
LinkedIn